Dünyanın ilk LNG’li römorkörü, ilk otonom römorkörü ve ilk hidrolik hibrit römorkörü inşa eden Sanmar Tersanesi, İngiliz milyarderin kurucusu olduğu Ineos Kimya’ya, ‘Boğaçay 39’ isimli ikinci römorkörü teslim etti. Sanmar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Gürün, Sir James Arthur Ratcliffe’ın, Ineos’a hizmet veren Targe firmasının filosundaki aynı seriden eş römorkörün bizzat dümenine geçerek test ettiğini, gemiyi çok beğenince hemen aynı seriden kendi şirketi için de sipariş verdiğini söyledi. İnşası tamamlanan römorkör, İskoçya’da teslim edildi.
Ücreti teslimattan önce gönderildi
Hatırlanacağı üzere; Kimya mühendisi Sir James Arthur Ratcliffe, 21 milyar sterlini aşan serveti ile 2018 yılında İngiltere’nin en zengini seçilmişti. Kurucusu olduğu ve bugün üçte bir oranında hissesinin bulunduğu Ineos Kimya’nın yaklaşık 80 milyar dolar ciroya sahip olduğu biliniyor. Ali Gürün, Ratcliffe’ın aynı bölgede Sanmar’ın başka bir müşteriye teslim ettiği, Ineos’a da hizmet eden iki adet Boğaçay serisi römorkörden birinin dümenine geçtiğini ve özellikle geminin manevra kabiliyetine hayran kaldığını söyledi. Ratcliffe’ın Sanmar’a sipariş ettiği römorkör, hizmet vereceği İskoçya’daki Hound Point Terminali’nde geçtiğimiz günlerde teslim edildi.
Ali Gürün, Ineos firması yetkililerinin koronavirüs salgınının yarattığı zor şartlara rağmen römorkörü İskoçya’ya getiren Sanmar’a bir incelikte bulunarak, ödemeyi teslimattan önce yaptığını söyledi. Sanmar’ın en çok satan Boğaçay serisinin üyelerinden ‘Boğaçay39’ isimli römorkör, Robert Allan Ltd. dizaynı RAmparts 2400SX Class ASD tip gemi özelliklerine sahip. 24 metre uzunluğunda, 70 ton çekme gücüne ve FiFi-1 klas notasyonuna sahip.
İhracatta sırada İtalya ve Umman var
Tuzla ve Yalova’da bulunan tersanelerinde bugüne kadar ürettiği 200 römorkörün yüzde 75’ini ihraç eden Sanmar, yıllık ortalama 25 römorkör inşa ediyor. Koronavirüs salgınına karşı gerekli tüm önlemleri en üst seviyede tutarak üretime devam ettiklerini vurgulayan Ali Gürün, geçen hafta inşası tamamlanan bir başka römorkörü İtalya’ya yolcu ettiklerini, Ummanlı bir firmaya teslim edilecek römorkörün yola çıkacağını söyledi. Gürün, Umman sınırı kapalı olduğu için römorkörün, Mısır’da teslim edileceğini aktardı.
Salgına karşı ‘iki vardiya’ önlemi
Ali Gürün, tersanede koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan önlemleri de şu şekilde özetledi: “Üretimi iki vardiya olarak düzenleyerek, aynı anda çalışan mavi yaka personel sayısını yarıya indirdik. Beyaz yaka çalışanlarımızın yüzde yaklaşık yüzde 70’i evden çalışıyor. 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanları eve gönderdik. Yemek saatlerini de arttırarak, insan yoğunluğunu azalttık. Yemekhanede her şey tek kullanımlık hale getirildi. Çalışma alanları da sürekli dezenfekte ediliyor.”
Personel İskoçya’dan özel uçakla döndü
Sanmar ekibinin ‘Bogaçay 39’ isimli römorkörü Ineos’a teslim ettiği gün, Türkiye tüm yurtdışı uçuşlarının iptal edildiğini anlatan Ali Gürün, “Mürettebatımızın ivedi bir şekilde geri getirilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı ile görüştükten sonra özel uçak kiralayıp arkadaşlarımızı Türkiye’ye getirdik. Sağlık Bakanlığımız 14 günlük karantina bölgesini Burdur olarak belirleyince uçağın rotasını Antalya’ya çevirdik. Başarılı ve zamanında bir operasyon ile arkadaşlarımız şu anda Burdur’da sağlıklı ve güvende 14 gün karantina sürelerinin tamamlamak üzere. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Genel Müdürlüğü de bize her türlü desteği sundu” diye konuştu. Sanmar’ın ihraç ettiği yeni römorkörler ise farklı bir römorkör tarafından çekiliyor ya da siparişi veren firma gelip alıyor.