İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 8. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Demokrasi ve Özgürlükler Adası Kongre Salonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantının öne çıkan gündemi ise gemilerden kaynaklanan sera gazlarının azaltılması, karbon nötr hedefleri ve Avrupa Birliği Yeşil Muatabakat protokolü oldu.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada iklim değişikliği, küresel ısınmayla mücadele, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından belirlenen karbon nötr hedefleri ve AB Yeşil Mutabakatı kapsamında uygulanacak tedbirlerle sektörün önemli bir değişime doğru yol aldığını işaret etti.
Kıran, IMO’nun mevcut sera gazı salınımlarını kısıtlama çalışmalarını başlattığını, 2018 yılında stratejik hedefler olarak 2030 yılında birim yük ve taşıma mesafesi için 2008 yılına kıyasla yüzde 40 azaltma 2050 yılında ise yine 2008 yılına kıyasla yüzde 50 azaltma hedefleri belirlediğini ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen bu hedeflerin revize edilerek 2050 yılı için karbon nötr bir endüstri hedefinin benimsendiğini hatırlattı.
”Emisyon hedeflerine ulaşacak yakıtla çalışacak gemiler henüz icat edilmedi”
Avrupa Birliği’nin benimsediği Yeşil Mutabakat stratejisinin ise daha ağır kurallar ve yaptırımlar içerdiğini dile getiren Tamer Kıran, ”AB, 2030 yılı ile sıfır karbon emisyonlu gemilerin geliştirilip pazara sürülmesini, mevcut gemilerin enerji verimliliğinin geliştirilmesini, emisyonlar için karbon fiyatlandırmasının yürürlüğe konulmasını, çevreci yakıtların alt yapı sistemlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesini, Akdeniz ve Karadeniz’de emisyon kontrol alanlarının oluşturulmasını, fosil yakıt kullanımıyla oluşan sera gazı salınımlarının kirleten öder prensibiyle emisyon ticaret sistemiyle fiyatlandırılmasını hedeflemektedir. Eğer Avrupa Birliği’nde emisyon ticaret sistemi devreye girerse ülkemizde de aynı sistemin uygulanması gerekmektedir. Tüm bu gelişmeler mevcut gemilerin kullanılamaz haline geleceğini göstermektedir. Şuan içinde bulunduğumuz en büyük çıkmaz ise her ne kadar araştırma ve geliştirme çalışmaları hızla devam etse de emisyon hedeflerine ulaşacak yakıtla çalışacak gemi motorları henüz icat edilmemiştir” dedi.
Denizciliğimizin rekabetçiliğini koruyabilmesi için desteklenmesi gerekiyor
Küresel ısınmaya karşı denizcilik sektörünün teknoloji geliştirme ve tedbir alma konusunda üzerine düşeni yerine getirdiğini söyleyen Kıran şöyle konuştu:
Gelişmeler, iş dünyasın büyük sorumluluklar yüklerken devlet desteklerini de elzem kılmaktadır. Avrupa Birliği’nin bu konuda kendi gemileri ve denizcilik firmalarına arge ve uygulama desteği sağladığını görmekteyiz. Ticaretinin yarısına yakınını Avrupa Birliği ile gerçekleştiren ülkemizin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı göz önünde bulundurarak uluslararası rekabetçiliğin koruyabilmesi ve yeşil ekonomi dönüşümünü sağlayabilmesi hayati önem taşımaktadır.
Deniz Ticaret Odası olarak Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda belirtilen hususlar doğrultusunda uygulanacak tedbirler karşısında deniz ticaret filomuzun ne durumda olduğunun tespiti için bir çalışma yürütüyoruz. Çalışmamızı bu yılın sonunda tamamlamayı hedefliyoruz ve sonuçlarını açık şekilde paylaşacağız.
Türk sahipli deniz ticaret filomuzu, gemi inşa sanayimizi, limanlarımızı kısaca denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp getirilmek istenen değişiklikler nedeniyle büyük maliyetlerle karşılaşmamak için tüm sektörlerimizde olduğu gibi denizcilik sektörünün de her alanda desteklenmesi büyük önem arz etmektedir.
Ünal Baylan: Bir ufuk çizmeliyiz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, toplantıda sektör mensuplarının dile getirdiği sorunlara ve çözümlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Baylan, mevcut sorunların çözümünün yanında DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın konuşmasında bahsettiği emisyon kuralları kapsamında sektörün biz vizyon ortaya koyması gerektiğini ifade ederek, ”Mevcutta sorunlarımız var, bunları elbette dile getireceksiniz ve çözeceğiz ama bir ufuk çizmek, vizyon ortaya koymak gerekiyor. Artık LNG-LPG ikmal gemileri yapılıyor. Biz bunların ülkemizde yapılması, geliştirilmesi gibi projelerde sizlerle birlikte olmak istiyoruz” dedi.