5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 8 Haziran Marmara Denizi Günü kapsamında Tuzla’da dikkat çeken bir çevre etkinliği düzenlendi. Marmara Denizi’nin korunması için farkındalık yaratmayı amaçlayan temizlik dalışında, 26 gönüllü dalgıç deniz tabanını atıklardan arındırdı. Çıkarılan lastik, skuter, cam ve metal gibi atıklar, kirliliğin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Tuzla Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Piri Reis Üniversitesi, Derinlere Saygı Dalış Topluluğu, Deniz Yıldızı Spor Kulübü ve İnci Dalgıçlık’ın katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte 4 ila 6 metre derinliğe dalan gönüllüler, deniz ekosistemini tehdit eden atıkları topladı. Etkinlikte, kısa süre önce hayatını kaybeden su altı gönüllüsü Hakan Tiryaki de unutulmadı.

Başkan Bingöl: “Çevre dostu projeleri sürdüreceğiz”
Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl, “Denizle ve doğayla bütünleşen bir kent hayalimiz var. Bu doğrultuda çevreci projelere destek olmaya ve iş birliklerini sürdürmeye kararlıyız” dedi.
“Çözüm net: Denize çöp atmayın”
Tuzla Belediyesi Denizcilik ve Tersaneler Koordinatörü Gökhan Karakaş, Marmara’nın kırılgan yapısına dikkat çekerek “Akdeniz’de nesli tükenen pina gibi türler hâlâ burada yaşıyor. Denize atılan her atık, bir canlının yaşam alanını yok ediyor. Bu kadar basit: Denize çöp atmayın” çağrısında bulundu.
Sanat dünyasından destek
Etkinliğe katılan tiyatro sanatçısı Selahattin Taşdöğen, “Eskiden Boğaz’da çakıl taşı görürdük, şimdi skuter çıkıyor. Denizleri kirleterek aslında doğayı değil, kendi geleceğimizi yok ediyoruz” diyerek çevre duyarlılığının önemine vurgu yaptı.
Dalgıçlar umudunu yitirmiyor
25 yıllık profesyonel dalgıç Özkan Öndersoy ise, “Her yıl aynı kirlilikle karşılaşıyoruz ama yine de umutla dalıyoruz. Görüş zayıf, atık fazla ama mücadeleye devam” ifadelerini kullandı.
“Denizler mirasımız”
Piri Reis Üniversitesi öğrencisi Berke Uzunay ise, “Denizler bize emanet. Bugün burada yalnızca temizlik yapmadık, geleceğe sahip çıktık” dedi.
Hakan Tiryaki unutulmadı
Etkinlikte 2005 yılında kurduğu Su Altı Temizlik Hareketi ile tanınan ve kısa süre önce yaşamını yitiren dalgıç Hakan Tiryaki de su üstünde ve altında açılan pankartlarla anıldı. Onun başlattığı çevre mücadelesi, duyarlı gönüllüler tarafından sürdürülüyor.
