Gemi sacı tedariğinde önemli ölçüde Ukrayna’dan karşılanan talep, savaş süreciyle birlikte zora girdi. Tersaneler yerli üreticiye yönelirken uzun teslimat süresi ve yüksek fiyatlar konusunda çözüm aranıyor.
Gemi ihracatında son dönemde rekor üstüne rekor kıran Türk tersaneleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle üretimde sac krizi yaşıyor. Çünkü gemi inşada kullanılan sacın önemli bir kısmı Ukrayna’dan geliyordu. Ülkede yaşanan savaş nedeniyle sac tedarikinde büyük aksama yaşanıyor. Sektör yetkilileri bu sorunu aşmak için yerli çelik üreticilerinden destek bekliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) Başkanı Cem Seven, Ukrayna’nın sac tedarikinde hem kalite hem teslim süresi hem de rekabetçi fiyat öne çıktığını belirterek, “Savaş nedeniyle bu tedarik zinciri kesildi. Dünya genelinde emtia fiyatlarının artışı bir yandan nihai ürünlerin fiyatlarını yükseltirken Ukrayna çelik fabrikalarının kapanması da eklenince sac fiyatları kısa bir süre içinde çok yükseldi. Şimdi hem fiyat yükselişi hem de geç teslim problemi ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.
Türk tersanelerinin sac konusunda bir diğer tedarik yaptığı ülke Hırvatistan. Ancak, o ülkede de sınırlı üretim var. Az miktarda da Uzakdoğu ülkelerinden tedarik yapılıyor. Tersaneciler, sac tedariki sorununu aşmak için yerli çelik üreticileri ile görüşüyor. Bu konuda ilk olarak Türkiye’nin önde gelen demir-çelik üreticilerinden Erdemir’in kapısı çalındı. Ancak Erdemir, en erken 6 ay sonrasına teslimat yapabiliyor. Ayrıca fiyatların da rekabetçi olmadığı öne sürülüyor.
Cem Seven, “Bu durum esasında bize yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu da hatırlatmış oldu. Başta Erdemir olmak üzere diğer sac üreticilerimizin gemi ve yat inşa sektörümüz ile yakınlaşmasına vesile olacak. Bu minvalde yerli üreticilerimizin teknik, teslim ve fiyat üçlüsünde sektöre destek vermesini bekliyoruz. Çünkü gemi inşanın stratejik bir sektör olduğuna inanıyoruz” dedi.