Sanmar Denizcilik, Türkiye’nin deniz yetki alanlarında ve Türk Boğazları’nda seyir emniyeti ile can, mal, çevre ve deniz güvenliğini artırmak amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için altı adet pilot bot inşa etmek üzere sözleşme imzaladı.
İmza töreni, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’daki genel merkezinde gerçekleştirildi. Törene Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Seven ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
İngiltere merkezli Camarc Design tarafından tasarlanan pilot botlar, liman ve kılavuzluk otoriteleri, donanmalar, sahil güvenlik ve emniyet birimleri gibi farklı kullanıcılar için özel olarak hazırlanıyor. İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın zorlu hava koşullarına dayanıklı ve yoğun mesai temposuna uygun olarak inşa edilecek olan tekneler, Kıyı Emniyeti’nin operasyonel gücüne önemli katkılar sağlayacak.
Sanmar Denizcilik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile uzun yıllara dayanan başarılı iş birliği kapsamında bugüne kadar arama-kurtarma, gemi kurtarma ve acil çekme operasyonlarında kullanılmak üzere altı adet güçlü ve ileri teknolojiyle donatılmış römorkör teslim etti. 2012 yılında teslim edilen KURTARMA 15 ve 16 römorkörleri 92 ton çekme gücüne, 2023’te teslim edilen KURTARMA 17 ve 18 römorkörleri 83 ton çekme gücüne, 2024 yılında filoya katılan KURTARMA 19 ve 20 römorkörleri ise 77 ton çekme gücüne sahip.

Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün, törende yaptığı konuşmada, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile bir kez daha iş birliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Milletimizin gurur kaynağı olan Kıyı Emniyeti, kıyılarımızda emniyeti sağlamakta ve görevini başarıyla yerine getirmektedir. Bu önemli görevlere destek sağlayacak yeni tekneleri temin etmekten gurur duyuyoruz” dedi.
Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Seven ise “Türkiye’nin deniz emniyetinde kritik rol üstlenen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile uzun yıllara dayanan iş birliğimizi yeni bir projeyle taçlandırıyoruz. Operasyonel ihtiyaçlara uygun, ileri mühendislik standartlarına sahip pilot botları en yüksek kaliteyle inşa edeceğiz. Ulusal denizcilik gücüne katkı sağlamak bizim için büyük bir sorumluluk ve gurur kaynağıdır” şeklinde konuştu.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu ise “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın denizlerdeki operasyonel gücü olarak, 7/24 kesintisiz hizmetle seyir, can, mal ve çevre emniyetini en üst düzeyde sağlıyoruz. Yerli ve millî projelerle güçleniyoruz. Bugün imza törenini gerçekleştirdiğimiz 6 adet kılavuzluk hizmet botu da bu projelerin en somut örneklerinden biridir. Bu süreçte destek veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdülkadir Uraloğlu’na, SANMAR Denizcilik’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.